Programul de Finantare Nerambursabila Servicii si Comert 2024, poate fi accesat inclusiv de societatile din Bucuresti si Ilfov, care au fost infiintate pana la data de 31.12.2019
Prin intermediul programului de finantare nerambursabila Servicii si Comert Editia 2024, Microintreprinderile si Firmele Mici si Mijlocii (IMM) din Romania pot obtine o alocatie financiara nerambursabila de maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 500.000 lei din valoarea unui credit de investitii contractat la institutia de credit partenera in cadrul programului. Valoarea creditului de investitii solicitat prin program pentru cheltuieli eligibile este de minimum 250.000 lei.
Investitii realizabile prin Servicii si Comert 2024
- Echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru). In categoria echipamentelor tehnologice eligibile sunt asimilate si activele corporale din categoria mijloacelor fixe pentru locurile de joaca, sali de sport, fitness, drone, xbody si de forta.
- Aparate si instalatii de masurare, control si reglare.
- Mijloace de transport incadrate in grupa 2.3. din catalogului privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe.
- Echipamente/tehnologii/solutii/sisteme specifice pentru eficientizarea energetica a activitatii pentru care solicita finantare; Exemple de echipamente specifice pentru eficientizarea energetica: generatoare de energie, boilere industriale de inalta eficienta, pompe, sisteme de ventilatie, sisteme de incalzire/racire, arzatoare industriale, schimbatoare de caldura industriale, surse neintreruptibile de energie UPS, cazane/centrale in condensare pe gaz, sisteme de cogenerare si trigenerare, sisteme de masurare si monitorizare a utilitatilor, sisteme de panouri fotovoltaice, mini-eoliene.
- Tehnologii / echipamente / sisteme / solutii / servicii, etc. de colectare, reciclare, reutilizare a deseurilor industrial.
- Achizitionarea de mobilier, aparatura birotica si sisteme de protectie a valorilor umane si materiale.
- Site de prezentare a activitatii, magazin on-line, cheltuieli inregistrare domeniu fara hosting, cheltuieli de promovare a site-ului / magazinului on-line, soft/softuri necesar/necesare desfasurarii activitatii, semnatura electronica, echipamente IT, tehnica de calcul tip PC, unitate centrala, server, monitor, imprimanta /copiator /multifunctionala, inclusiv sisteme portabile, licente necesare desfasurarii activitatii, telefoane smart, tablete.
- Autoutilitare si autovehicule cu destinatie speciala, cu exceptia tuturor vehiculelor simbol G, conform Ordinului Ministerului Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor nr. 2224/2020 pentru aprobarea Reglementarilor privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea – RNTR 2;
- Achizitionarea de spatii de comert si spatii de prestari servicii. Valoarea activului ce urmeaza a fi achizitionat in cadrul Programului se va face pe baza unei evaluari a unui expert evaluator ANEVAR, cu exceptia spatiilor mobile de comert/ prestari servicii. Activele din cadrul acestei categorii nu trebuie sa aiba destinatie locativa atat la momentul achizitiei, cat si pe toata durata de derulare a Programului.In categoria spatii mobile de comert/prestari servicii sunt incluse si corturile pentru organizare evenimente si baloanele presostatice. Pentru spatii mobile de comert/prestari servicii nu este necesar raport ANEVAR.
- Garantiile si comisioanele acordate de institutiile financiare nebancare creditelor de investitii contractate in cadrul programului;
- Doua placute informative obligatorii, sub sanctiunea neacordarii AFN, in valoare de minim 10 lei, dar nu mai mult de 500 de lei din valoarea cheltuielilor eligibile,
Pot aplica pentru obtinerea finantarii Servicii si Comert 2024, firmele care:
- Se incadreaza in categoria IMM-urilor ( Microintreprinderi, Intreprinderi Mici / Mijlocii).
- Au fost infiintate pana la data de 12.2019.
- Au capital social integral privat, sunt inregistrate in scopuri fiscale in Romania, isi desfasoara Activitatea pe teritoriul Romaniei si au sediul/punct de lucru in Romania.
- Au codul CAEN in baza caruia se solicita acordarea finantarii nerambursabile, autorizat cu cel putin 12 luni inainte de data depunerii cererii de finantare nerambursabila.
- Nu au datorii la bugetul general consolidat conform certificatului de atestare fiscala.
- Nu au datorii esalonate.
- Nu au depasit plafonul de minimis de 200.000,00 Euro pe durata a trei exercitii financiare Consecutive pentru o intreprindere unica.
- Nu se afla in stare de dizolvare, reorganizare judiciara, lichidare, executare silita, inchidere operationala, insolventa, faliment sau suspendare temporara a activitatii la momentul inscrierii si nu intra intr-una din starile mentionate pe toata perioada de derulare a programului.
- Contracteaza un credit de investitii la banca partenera, in conditiile bancii si ale programului.
- Mentin sau suplimenteaza numarul de angajati existenti la data depunerii documentatiei de decont pentru o perioada de minim 6 luni de la data emiterii de catre AIMM a acordului de plata. Registrul salariatilor din Revisal va fi depus la momentul decontului trebuie sa contina angajatii activi, suspendati si incetati si trebuie emis in luna calendaristica in care se depune documentatia de decont.
Documentele Necesare pentru elaborarea si depunerea proiectului, sunt:
- Copie CUI, cu mentiunea „Conform cu originalul” – semnata si stampilata;
- Copie CI administrator, cu mentiunea „Conform cu originalul” – semnata si stampilata;
- Diplomele de studii si CV-ul administratorului societatii;
- Certificat constatator in forma extinsa;
- Bilant 2023 si recipisa de depunere;
- Bilant 2022 si recipisa de depunere;
- Balanta pentru luna decembrie 2023/2022;
- Ultima balanta depunsa;
- Registru salariati si extras REVISAL;
- Registru imobilizari ;
- Ofertele de pret pentru echipamentele pe care intentionati sa le achizitionati prin intermediul programului de finantare nerambursabila.
Modalitati de Implementare Servicii si Comert 2024
- Cererile tip de acord de principiu la creditare si finantare vor fi inregistrate de catre aplicanti prin intermediul unui formular de inscriere electronic (Anexa 1), ce va fi disponibil pe site-ul MEAT o perioada de 5 zile lucratoare, cu posibilitatea prelungirii pana la epuizarea bugetului alocat masurii de sprijin;
- Pe toata perioada de inscriere, pe site-ul MEAT va fi afisata, transparent si in timp real, lista aplicantilor in ordinea transmiterii formularelor, iar la finalul perioadei de inscriere, in maxim 1 zi lucratoare, MEAT va afisa o lista finala a cererilor inregistrate, in ordinea inscrierii, evidentiind inscrierile in limita bugetului alocat programului, precum si cele aflate in lista de asteptare.
- MEAT va posta pe site-ul institutiei un anunt prin care vor fi instiintati aplicantii ce urmeaza, in termen de 10 zile lucratoare, sa se prezinte la banca partenera pentru care au optat in formularul de inscriere, cu documentatia necesara etapei de preverificare a bancabilitatii solicitata de institutia de credit, insotita de urmatoarele documente: – Anexa 1 – Cerere tip de acord de principiu la creditare si finantare / Formular de inscriere; – Anexa 5 – Declaratie proprie raspundere; – Anexa 6 – Declaratie privind incadrarea intreprinderii in categoria intreprinderilor mici si mijlocii – Anexa 7 – Calculul pentru intreprinderile partenere sau legate
- In termen de 1 zi lucratoare de la publicarea pe site a anuntului, MEAT va transmite in mod oficial, cu adresa de inaintare, catre institutia/institutiile de credit partenera/partenere selectata/selectate, lista aplicantilor instiintati sa se prezinte la sediul acestora, conform optiunii exprimate in formularul de inscriere.
- Banca va face o preverificare a bancabilitatii aplicantilor in ordinea comunicata de catre MEAT si va transmite in termen de maxim 10 zile lucratoare de la expirarea termenului de la punctul e), lista aplicantilor care au obtinut un acord de principiu la creditare, impreuna cu documentele necesare verificarilor administrative si de eligibilitate de catre AIMM, precum si lista aplicantilor respinsi in etapa de preverificare bancara.
- MEAT/AIMM va verifica din punct de vedere administrativ si al eligibilitatii aplicantii admisi de principiu la creditare de catre institutiile de credit si va emite catre acestia, notificarea de principiu la finantare sau dupa caz notificarea privind respingerea solicitarii, pe adresa de email asumata de catre aplicant prin formularul de inscriere, in termen de maxim 30 de zile lucratoare
- MEAT/AIMM va transmite institutiei/institutiilor de credit partenere listele aplicantilor notificati de principiu la finantare;
- Pentru aplicantii care au obtinut de la AIMM notificarea de principiu la finantare, banca va proceda la analiza finala a bancabilitatii si va incheia contractul de credit in maxim 30 de zile lucratoare de la primirea listei
- Banca va transmite MEAT/AIMM lista contractelor de credit semnate precum si o copie a acestora si lista aplicantilor respinsi la creditare, in termen de maxim 1 zi lucratoare de la expirarea termenului;
- In baza contractelor de credit semnate cu institutia/institutiile de credit partenere, AIMM va semna acordurile de finantare in termen de maxim 15 zile lucratoare de la expirarea termenului specificat la punctul j), conform art. 9
- In maxim 12 luni de la semnarea acordului de finantare, dar nu mai mult de termenele specificate in acord, beneficiarii au obligatia efectuarii cheltuielilor pentru care au obtinut credit de investitii prin intermediul prezentului program si a depunerii documentatiei de decont la institutia de credit partenera.
- Dupa efectuarea cheltuielilor aferente investitiei, banca partenera va transmite cu adresa oficiala de inaintare decontul complet, catre MEAT/AIMM in vederea verificarii acestuia.
- Dupa verificarea decontului, MEAT/AIMM va face vizite de certificare la fata locului si/sau online si va emite acordul de plata a AFN catre institutia de credit.
- MEAT/AIMM va transfera sumele aferente platii AFN in contul distinct analitic deschis la banca partenera pe numele AIMM.
- Toate operatiunile aferente implementarii proiectului vor fi realizate printr-un cont distinct deschis de beneficiar la una din bancile partenere, facturile emise de catre furnizori fiind achitate doar cu acordul bancii;
- ) In baza acordului de plata emis de AIMM, banca partenera va dimiua creditele de investitii acordate cu valorile primelor de capital, conform prezentei proceduri de implementare si a prevederilor conventiei de colaborare incheiate cu MEAT si va transmite AIMM extrasul de cont sau alt document care atesta diminuarea creditului.