Ceea ce a inceput in anul 1958, ca si Comunitatea Economica Europeana ( CEE ), prin intensificarea cooperarii economice intre sase tari, respectiv Belgia, Germania, Franta, Italia, Luxemburg si Tarile de Jos, a condus ulterior la crearea unei piete unice de mari proportii, care a inregistrat o dezvoltare continua prin valorificarea intregului sau potential.
Altfel spus, din uniunea strict economica, aceasta a devenit o entitate cu activitati in diverse domenii, pornind de la politici de ajutor in vederea dezvoltarii si pana la politici de mediu. Dezvoltarea inregistrata a fost reflectata si de modificarea in anul 1993 a numelui Comunitatii Economice Europene (CEE ), in Uniunea Europeana ( UE ), aceasta punand accentul pe consolidarea cooperarii economice, astfel incat tarile implicate in schimburi comerciale au devenit interdependene din punct de vedere economic.
Uniunea Europeana a fost intemeiata avand la baza statul de drept, de aici rezultand si faptul ca toate actiunile intreprinse se bazeaza pe tratate, asupra carora au convenit toate statele membre, de comun accord, in mod voluntar si democratic. Toate aceste acorduri sunt obligatorii pentru toate statele member, ele stabilind obiectivele UE, in domeniile sale de activitate.
La momentul actual, Uniunea Europeana reprezinta un parteneriat politic si economic care reunesete 28 de tari europene si acopera aproape in totalitate continentul, iar pe masura ce se extinde U E doreste ca institutiile europene sa fie mai transparente si mai democratice.
Pe măsură ce se extinde, UE doreşte ca instituţiile europene să fie mai transparente şi mai democratice. Parlamentul European, ai cărui membri sunt aleşi prin vot direct, a fost învestiti cu noi prerogative, iar parlamentele naţionale joacă acum un rol mai important, participând la procesul decizional alături de instituţiile europene.