Cum se constituie bugetul Uniunii Europene?

Bugetul anual al Uniunii Europene reprezinta cu aproximatie 1% din produsul national al Uniunii. Sumele rezultate sunt utilizate in scopul imbunatatirii vietii de zi cu zi a locuitorilor. Actiunile si proiectele finantate de la bugetul Uniunii Europene, reflecta prioritatile stabilite  intr-un anumit moment.  Astfel, din bugetul Uniunii Europene sunt finantate initiativele si proiectele din domeniile in care toate tarile din UE, au convenit sa actioneze.

Pentru perioada 2007 – 2013, toate tarile membre UE, au decis sa dedice o parte considerabila a eforturilor lor comune  si a bugetului UE, in vederea inregistrarii unei cresteri economice  dar si pentru crearea de noi locuri de munca. In acest context,  una dintre prioritatile Uniunii Europene a devenit Dezvoltarea Durabila, cu atat mai mult cu cat s-a dorit  ca regiunile mai putin prospere sa recupereze decalajul fata de celelalte.

O alta prioritate a Uniunii Europene este reprezentata de “coeziune”, care necesita acordarea de asistenta in special regiunilor mai putin avantajate, in scopul transformarii economiei acestora pentru a face fata concurentei mondiale.

Astfel, eforturile Uniunii Europene de a obtine coeziune se concentreaza asupra dezvoltarii infrastructurilor si a asistarii regiunilor pentru formarea fortei de munca si adoptarea celor mai recente  tehnologii de productie. In acelasi timp, din bugetul Uniunii Europene se sprijina facilitarea cooperarii economice si sociale transregionale si internationale.

Sintetizand, putem spune ca bugetul Uniunii Europene reprezinta asistenta pe termen lung pentru asigurarea prosperitatii, stabilitatii si securitatii.